Tunggu punye tunggu masa yang sesuai, ibu pun plan nak buat time blk kg rumah tokpa. berbunga2 btl. terkenangkan adik2 yang mmg tak kenal byk jenis mkanan. blk2 asam pedas.. kicap.. yang selalu jadi sebutan.
Ibu minta ayah g beli sagu (biji) and susu cair satu tin. Kalau ikut resepi sebenar kene guna pati santan. tapi, ssh kan nak cari kelapa.. zaman skang ni, lagi senang guna susu air. tambahan pula, susu ni kurang sikit kolestrol (tapi kalau makan byk sebesen.. sama jek la kan.. ? ihhiihh)
Meh ibu ajar mcm mana nak buat puding sagu ni:
Ibu guna-
1) Semangkuk sagu biji.
2) 2 mangkuk air ** guna mangkuk yang sama utk sukat sagu tuh tau
3) gula pasir
4) pewarna merah ros
--- rendam sagu dengan 1 mangkuk air. (15 min pon dah ok dah.)
--- pastu, tambah 1 mangkuk air lagi, tambah gula, then tenggek atas api. (kacau2 - time kacau ni, ibu buli adik bongsu ibu.. soh la die kacau sampai berat and sampai sagu2 tuh masak.)
Tips: nak tahu sagu tuh dah masak.. sagu yang putih susu jadi jernih.
bila dah siap masak, ibu letak dalam bekas.ketepikan.
untuk buat kuah, ibu guna-
1) 1 tin susu cair (apa2 cap pon boleh)
2) gula pasir.
3) Air
Susu, air, gula pasir, campurkan semua and tenggek atas api sampai mendidih. (ibu tk suka manis2 sangat. ibu suka manis2 buah je, so sesuaikan la rasa ye.. )
Tips: ibu simpan kuah dlm jug. lepas sejuk, ibu simpan dalam peti ais. nak makan, tak pyh tambah ais.. tinggal tuang je. so tak la lari rasa nyer..
psstt.. makan sejuk2 mmg best giler!
Meh tengok hasil nya.. taraaaa
pandangan sisi |
merah delima kan..? |
Puding Sago- Best in the World |
0 comments:
Post a Comment