Terung, bunga kantan, pucuk betik, bunga betik & terung telunjuk. |
Tips:
1. Pucuk betik ibu rebus dengan asam jawa. (asam jawa boleh hilangkan rasa pahit daun betik tuh)
2. Batang betik, buang kulit luar die, patah2kan lebih kurang 2 cm. (makan jek mcm tuh.. kruk kruk.. menyelerakan tau.)
3. Bunga betik, pucuk ubi direbus, kemudian 2-2 tuh, masak tumis berlada.. yummm.
4. Kalau terung purple tuh, masak dengan sambal ikan bilis la..kan.
5. Bunga kantan (penambah aroma asam pedas, ibu suka juga racik n tumis untuk nasi goreng).
Limau sambal, cili padi, cili hantu |
Tips:
Nak buat sambal belacan: Cili padi, bawang kecil, belacan, kalau ade buah tomato.. boleh letak sekali : semua bahan, di goreng garing.. then, tumbuk lumat. dah siap perah limau.. TERANGKAT uoollss..
0 comments:
Post a Comment