Tuesday, January 24, 2012

Ulaman segar dari ladang

Posted by erinnaza at 1/24/2012 07:58:00 PM
Cuti raya cine baru ni, ibu and family balik johor. Ada 2 kenduri kawin yang nak kene g. Macam biasa, setiap kali balik kg, bibik akan pusing2 semak samun tepi rumah tokpa tuh. tapi mcm biasa, hasilnya tak sia-sia.

Terung, bunga kantan, pucuk betik, bunga betik & terung telunjuk.

Tips: 
1. Pucuk betik ibu rebus dengan asam jawa. (asam jawa boleh hilangkan rasa pahit daun betik tuh)
2. Batang betik, buang kulit luar die, patah2kan lebih kurang 2 cm. (makan jek mcm tuh.. kruk kruk.. menyelerakan tau.)
3. Bunga betik, pucuk ubi direbus, kemudian 2-2 tuh, masak tumis berlada.. yummm.
4. Kalau terung purple tuh, masak dengan sambal ikan bilis la..kan.
5. Bunga kantan (penambah aroma asam pedas, ibu suka juga racik n tumis untuk nasi goreng).



Limau sambal, cili padi, cili hantu
Yang ni la yang paling best. kalau takde ni, time makan ayah muncung boleh sangkut senduk.. :D buat sambal belacan.. perghhh.

Tips: 
Nak buat sambal belacan: Cili padi, bawang kecil, belacan, kalau ade buah tomato.. boleh letak sekali : semua bahan, di goreng garing.. then, tumbuk lumat. dah siap perah limau.. TERANGKAT uoollss..

0 comments:

 

ilebiu Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea